Isännän juuret ovat puoliksi Satakunnassa. Sieltä on joulupöytäämme periytynyt riisipuuron tilalle ohraryynipuuro, oikeammin ohrakryynipuuro.
Anoppini oli kehittänyt puuron valmistuksesta oikein operaation, kuten nuorena miniänä asiaa taivastelin. Hauska huomata, että nyt omassa jouluruokaperinteessämme tuolla puuronkeitolla on vahva ja tärkeä asema. Puuron ohje ei ole mitään salatiedettä, hieman vaivalloinen toteuttaa, mutta vaivan arvoista. Tässä siis ohje:
Satakuntalainen ohrakryynipuuro (4:lle)
2 dl kokonaisia ohrasuurimoita
2 litraa täysmaitoa
1 tl suolaa
Käytä vain kokonaisia ohrasuurimoita, ei rikottuja tai esikypsytettyjä. Kaikista kaupoista niitä ei löydy, mutta kannattaa metsästää. Käytä tavallista täysmaitoa, jos käytät hyla-maitoa (kuten minä nyt), tulee puurosta tummaa.
Mikäli sinulla on haudutuskattila, onneksi olkoon – säästyt pohjaanpalamisen vahtimiselta keiton aikana.
Kaada litra maitoa teräskattilaan tai haudutuskattilaan (kerroskattila) ja lisää ryynit maitoon. Siirrä viileään ja anna liota yön yli. Keittämisen aloitan anoppini tapaan varhain jouluaaton aamuna. Siten puuro on valmista parahiksi ja syötäväksi kun Suomen Turku on julistanut joulurauhan.
Ensi töikseni jouluaaton aamuna siis laitan kattilan liedelle ja keittelen puuroa hiljalleen miedolla lämmöllä kolmisen tuntia välillä sekoittaen. Ryynit ovat jo turvonneet liottamisen seurauksena ja toinen litra maitoa kuluukin melkein kokonaan maitoa lisätessä keittämisen aikana. Kypsän puuron tulee olla löysää ja samettista, siksi maitoa on aika-ajoin lisättävä. Kun puuro on kiehunut kolme tuntia, lisään lopuksi suolan.
Tervetuloa syömään!


