Kiireetön pääsiäinen maalla

Ensimmäinen pääsiäinen lomakodissamme – tessu, isäntä ja minä. Pitkänperjantain aamuna jätimme hetkeksi taakse pääkaupunkiseudun hektisen elämänmenon ja pakenimme 400 kilometrin päähän. Pohjanmaalle.

IMG_0086 (2)

Pääsiäislauantain aamuna tuskin olimme saaneet silmämme auki kun se alkoi…. Ovikello soi taukoamatta. ”Virvon varvon…” Trulleja! Juurihan nuo viikko sitten palmusunnuntaina kotona pääkaupunkiseudulla valtasivat tienoon ja nyt ne ovat täällä. Toki muistan omasta lapsuudestani 60-luvulta, että pääsiäislauantai oli SE päivä. Silloin kierreltiin äidin esiliina kaksin kerroin kiedottuna ympärille, vesiväripisamat naamassa ja kahvipannu kädessä toivottamassa naapurin tädeille hyvää pääsiäistä. Siihen aikaan ei virvottu tuoreeks terveeks palkkion toivossa, mutta oltiin onnellisia yhtä hyvin pullapalasta, pennin kolikosta kuin karkistakin.

IMG_0084 (2)

DSC02168 (2)

IMG_0087 (2)

DSC02160 (2)

DSC02172 (2)

Lankalauantain iltana täällä syttyivät kokot. Pääsiäisvalakeat. Rannoilla, maatalojen pihoilla ja kyläseurojen kokoontumispaikoissa tulet roihusivat iloisesti polttaen risukasat taivaan tuuliin. Tutuilla seuduilla Etelä-Pohjanmaalla ja Vaasassa jo monta pääsiäistä viettäneinä tiedämme sen minkä Wikipediakin – ”aiemmin uskottiin, että juuri tuona päivänä, jolloin Jeesus oli kuolleena, Jumalan suojeleva vaikutus oli pienimmillään, ja kokkoja poltettiin noitien ja pahojen henkien karkottamiseksi. Uskomus oli, että mitä enemmän kokosta nousi savua ja kipinöitä, sen parempi. Noidat ja muut pahat henget eivät päässeet savun ja kipinäsateen läpi ihmisiä vahingoittamaan”.

Kokkoperinne elää siis edelleenkin ja on tärkeä osa pohjalaista pääsiäisen viettoa. Hyvä niin, sillä perinteet ovat tärkeitä ja luovat turvallisuutta.

Palavan puun tuoksu leijaili vielä ilmassa ja savukiehkurat nousivat taivaalle kun lähdimme koiran kanssa lenkille hämärtyvään iltaan. Pikkunoidat oli lahjottu tyytyväisiksi ja lauantai kääntymässä yöksi.

IMG_0168 (2)

Tänään toinen pääsiäispäivä on ehtinyt iltaan ja on aika panna kiireettömästi vietetty pääsiäinen pakettiin. Mitä jäi mieleen päällimmäiseksi…? Lumen alta paljastuvien peltojen tuoksu, sarastava kevät, kokkojen kajo, hyvä ruoka ja juoma, sukulaisten läheisyys ja omien rakkaiden seura. Siinä ne tärkeimmät.

Hyvää alkanutta viikkoa!

IMG_0565 (2)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: