Neljäs adventti – joulu on jo ovella

peti2

Joulu on punainen. Ainakin minun jouluni, tämmöinen jäärä kun olen.
Yritetty on joskus jotakin muuta: valkoista, kultaista tai jopa sinistä. Kuusessa pitää olla punaiset pallot, kynttilöiden tulee olla valkoiset ja koristenauhojen hopeisia – muuta hörhötystä se ei kaipaa.

Joulu on paras kotona tai maalla oman perheen kesken vietettynä, rennosti ja ilman härdelliä tai pönötystä. En lähde joulua pakoon minnekään, en etelään enkä pohjoiseen. Se saa tulla meille siivottuun tai siistittyyn huusholliin, ruokaakin laitetaan sen verran, että samaa sapuskaa ei syödä päivätolkulla. Lahjoista olemme isännän kanssa sopineet jo vuosia sitten – kahden aikuisen kesken se on helppoa ja tänä vuonna annoimme toisillemme järkilahjan: uudet saunan ja pesuhuoneen ikkunat. Ei järin romanttista… 🙂

Ettei nyt liian tutuksi ja turvalliseksi tämä touhu menisi, on tällä kertaa suunnitteilla hieman erilainen aaton menu. Kinkun sijaan ylikypsä kasslerpaisti, kalapöytään marinoidut katkaravut, limelohitartar ja joululaatikoksi lanttu-bataattilaatikko viipaloiduista juureksista. Muutama asia ei kuitenkaan muutu – aattoaamuna hitaasti kypsytetty satakuntalainen ohrakryynipuuro, Maalahden limppu ja isännän tekemät silakkarullat.

Jouluksi tulee joskus ostettua kotiin jotain pientä kaunista. Tänä vuonna oli vuorossa uudet vuodetyynyliinat Stockmannin Villa-sarjaa ja mielestäni ne sopivat hyvin makuuhuoneen harmaaseen värimaailmaan. Joulukoristeita ostan harvoin ja siksi ilahduin kovasti, kun leipätyöni kautta sain lahjaksi ihanan joulukoristeen. Eleettömän kaunis Kalevala Korun vuoden 2015 joulukoriste ”Pupu Isoloikka”. Siihen liittyy myöskin söpö tarina Pupu Isoloikan ja pupuneito Pikku Käpälän kohtaamisesta. Ehkä enemmän hyvää mieltä toi tieto, että kaikkien Kalevala Korun tuotteiden lailla koriste on valmisettu Suomessa.

Juuri nyt, ainakin täällä etelässä, ulkona sataa vettä ja lämpötila on reippaasti nollan yläpuolella, liekö kymmenen lämpöasteen raja rikottu. Koira tulee lenkiltä kotiin suihkun kautta ja sade tekee pimeästä vielä pimeämpää. Näyttää vahvasti siltä, että taas kerran siirrytään synkästä syksystä suoraan kevääseen ja talvi vallitsee ainoastaan seinällä roikkuvassa kalenterissa.   Mutta onhan tässä toki hyvätkin puolensa – ei tarvitse liukastella, lämmittää autoa tai värjötellä pakkasessa.

Enää neljä aamua jouluaattoon!

Makuuhuonekin sai ripauksen joulun punaista.
Makuuhuonekin sai ripauksen joulun punaista.

3 Replies to “Neljäs adventti – joulu on jo ovella”

  1. Näyttää kauniilta. Perinteet on ihania, jotenkin on turvallistakin kun voi toimia vuodesta toiseen samalla tavalla. Joulumenuunne kuulostaa herkulliselta. Me menemme mummin ruokapöytään – toki jotain pientä laitetaan omassakin keittiössä.
    Meille palasi punainen lapsen myötä. Ensin pojan huoneeseen ja tänään laitoin punaisen (!) joulutähden ja kynttilän olkkariin. En muista koska viimeksi olisi ollut punaista, oikein piristävää vaihtelua.

    Tykkää

  2. Kiitos, Saara! Niin, perinteet ja rituaalit ovat tärkeitä ja luovat turvallisuutta. Ja niistähän on joulussakin kyse. Ihanaa joulua Sinulle rakkaiden seurassa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s