Katse ikkunaan… päin!

Olemme joutuneet uusimaan osan 70-lukulaisen tiilitalomme ikkunoista muutaman vuoden sisällä. Ensin vaihdettiin itäisen puolen ikkunat, sillä niistä tuuli ja ääni tunkivat sisälle. Uloimmiksi pinnoiksi päätimme ottaa ääntä eristävät, laminoidut turvalasit. Teimme tarjouspyyntörumban kahden ikkunavalmistajan kesken ja toimittajaksi valikoitui kotimainen Lammin Ikkuna Oy. Ei halvin, mutta ikkunoiden rakenne vakuutti enemmän sekä se, että ne valmistetaan Suomessa ja myöskin asennus hoituu suomalaisin voimin.

Vuosi sitten jatkoimme ikkunoiden uusimista ja pyysimme tarjouksen myös kolmannelta ikkunavalmistajalta. Vuorossa olivat saunan löylyhuoneen ikkuna ja pesuhuoneen puolella kolme ikkunaa, jotka olivat olleet alttiina sään rasitukselle talon läntisellä puolella. Auringon paahde oli haperruttanut puuosat ja jostain oli päässyt löylyhuoneen ikkunan sisälle lasien välissä olevan kaasun sekaan ilmaa ja näin ikkunoiden väli oli muuttunut harmaaksi. Oli korkea aika uusia ne. Jälleen Lammin Ikkuna voitti, sillä halusimme ulkonäön pysyvän yhtenäisenä aiemmin uusittujen kanssa.

Toki riittäisi talossa ikkunoita vaihdettavaksi, mutta loput ovat vielä hyvässä kunnossa ja ikkunamyyjän mukaan mikäli ”lämpimän pitää ja läpi näkyy”, ei niitä tarvitse turhaan vaihtaa. Asiakasystävällinen toteamus myyntimieheltä… Isäntä remontoi toissa syksynä olohuoneen jätti-ikkunoiden ulko- ja sisäpuitteet itse ja uusi samalla niiden eristeet ja tiivisteet. Toisen ikkunan alapuite jouduttiin uusimaan ja uuden teki entisen mukaiseksi puuseppä Espoon Bembölestä. Sisäpuolelta ikkunanpokat ovat tosin edelleen vailla viimeistelevää maalipintaa… Inspiraatiota odotellessa. Sitku.

ikkuna
Työhuoneen ruskeaksi petsatut ikkunanpielet ja tunne, että jotain tarttis tehdä.

Työhuoneessamme on katon rajassa kaksi matalaa ikkunaa. Viime remontissa vuonna 2008 katselin niitä vähän siihen malliin, että olisi mukava saada enemmän valoa sisälle ja ikkunat suuremmiksi. Asia jäi sikseen – kun oli niin paljon tärkeämpää työlistalla. Ehkä sitten joskus… Sitku.

Noiden työhuoneen vanhojen ikkunanpokien tummanruskea sävy ei ole koskaan miellyttänyt silmääni ja ne myös jotenkin tuntuivat imevän kaiken sisään tulevan valon. Marraskuun hämärässä päätin sitten, että asiaan tulee nyt muutos. Hioin pokat ja pesin maalipesulla. Ostin hyvän (ja kalliin) pensselin, jotta pensselin karvoja ei joudu poistamaan tuoreesta maalista, mikä on vihoviimeinen homma. Maalikaupan myyjän mukaan pensseli kestää vuosia, jos sen malttaa pestä hyvin maalauksen jälkeen. Totta. Maalasin pokat neljään (!) kertaan ennen kuin sain ruskean värin peittoon, maalina käytin Teknoksen Futura Aqua20 puolihimmeää kalustemaalia.   Yhden maalipinnan annoin aina kuivua yön yli, välillä viikonkin. Vähänhän tuosta tuli pitkäpiimäinen rupeama, mutta kyllä kannatti, sillä koko huoneen yleisilme koheni ja valaistui.

retro

Työhuoneessamme on 40-lukulaisia ”billnäs-tyylisiä” koivuisia konttorikalusteita. Osa niistä perittyjä, osa taasen ostettu kun sopiva on kohdalle sattunut. Noihin kalusteisiin ei kyllästy ikinä – kestävät aikaa, käyttöä,  katseita ja… muuttoja.

lamppu

Pöytälamppu on huudettu joskus ammoisina aikoina vaasalaisen hotelli Centralin huutokaupasta. Varjostin on Pentikiltä. Valaisimen messinkinen jalka oli kulunut kamalan näköiseksi, joten isäntä suihkautti sen spraymaalilla mustaksi ja sähköliikkeessä uusittiin sähköosat.

rulo

Tämä minun ikkunoiden maalauspuuhasteluni on tosi pientä verrattuna niihin urheisiin, jotka saattavat kunnostaa koko vanhan talonsa ikkunat ihan itse, käsipelillä kaapivat ja kittaavat, maalaavat ja taas maalaavat. Heille hattua nostan ja kumarran entistä syvempään.

Vielä on talvea jäljellä (ja toivottavasti kirpakkaa pakkastakin), mutta nautitaan yhä lisääntyvästä valosta ja pitenevistä päivistä!

2 Replies to “Katse ikkunaan… päin!”

  1. Kyllä kannatti maalaus! Tuli heti ryhdikkäämpi ja valoisampi ilme.
    Mutta voi kuinka hienoja konttorikalusteita. Noihin ei varmasti tosiaankaan kyllästy. Hienot ovat.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: