Ostimme jokunen vuosi sitten vanhan omakotitalon paikaksi, minne paetaan lomilla ja aina kun työt sen sallivat. Käsitteenä ykköskoti tai kakkoskoti on minulle hiukan vieras ja pompöösi ilmaisu, joten puhun mieluummin mökistä. Se tuntuu kotoisemmalta.
Saniteettitilojen tilanne oli selvillä jo kaupantekohetkellä, sillä sauna ja pesuhuone sekä molemmat vessat olivat alkuperäisessä, 40 vuoden takaisessa kunnossa. Kuntokartoituksessa suositeltiin remonttia. Päivitimme yläkerran vessan nykyaikaan pari vuotta sitten pakon sanelemana, siitä lähemmin täällä.
Tänä keväänä rupesi mietityttämään pesuhuoneen vesikiertoisen lattialämmityksen kunto ja tilat muutenkin näyttivät aikansa eläneiltä, myös saunan yleisilme oli ankea. Joka kerta suihkuun mennessä katse osui ruosteisiin patteriputkiin ja ruskeisiin kaakeleihin, vesieristyksistäkään ei mitään tietoa. Onneksi talon rakennusajankohdan puutaloissa pesutilat yleensä muurattiin tiilestä omaksi bunkkerikseen, joten ei tarvinnut miettiä pitääkö seinistä ehkä kaivaa lahoja lautoja. Jutun lopussa on muutama ”ennen” -kuva.
Päätimme isännän kanssa, että hän suunnittelee saunan ja minä puolestani pesuhuoneen ja erillisen vessan ilmeen. Hyvä diili 🙂 . Alusta asti oli selvää, että värimaailma tulee olemaan vaalea, hillityn maanläheinen ja talon tyyliin sopiva. Onhan vieressä upea väripaletti: järvi, hiekka, rantakivet, kaislikko ja kesäaamuna järvenselältä nouseva usva. Mukana saunan seinän kivilaattojen ja Lapuan Kankurien saunatekstiilien muodossa ripaus mustaa muistuttamassa järven synnystä ja meteoriitin törmäyksen seurauksena syntyneestä laavakivestä.
Kevät meni miettiessä ja hankintoja tehdessä. Tarjoushaukkana seurasin rautakauppojen alennusmyyntejä ja kampanjoita. Perushankinnat tehtiin läheltä, mökkipaikkakunnan K-Raudasta – sieltä tulivat laatat, laastit, ruuvit, vesieristeet, ovet, suihkuseinä, kiuas, lauteet, hirsipaneelit ja ne tasoitteet ja muut, joita ei ikinä muista laskea budjettiin ja joihin kuitenkin menee ihan järjettömästi rahaa… Rautakaupan lasku yllätti aina. Pitääkseni värimaailman yhtenäisenä, valitsin seinä- ja lattialaatoiksi samaa laattaa kuin yläkerran vessassa. Laatat ovat K-Raudan peruslaattaa, himmeä valkoinen 25×40 cm seiniin ja mokanvärinen 10×10 cm lattiaan.
Kattoihin laitettiin sormipaneelit, jotka sahattiin sukulaissedän veneveistämöllä. Tykkäämme niistä ihan hirveästi! Saunan seinien kuusipaneelit isäntä käsitteli valkoiseksi sävytetyllä Satu-saunasuojalla kahteen kertaan. Lauteet ovat lämpökäsiteltyä haapaa, valmislauteet, jotka timpuri lyhensi sopimaan pieneen saunaamme. Kiuas on Harvian Cilindro ja juuri sellainen kuin halusimme.
Löylyhuoneen lauteiden ja paneelien purkutyön teimme itse, mutta muusta purkamisesta ja kaikesta rakennustyöstä huolehti paikallisen remonttifirman taitava timpuri. Saunaan oli joskus tehty pieni pintaremontti ja harmittavan yllätyksen toi purkutyön määrä. Kun yksi paneelikerros oli purettu, alkoi sama hikinen työ alusta, koska alla oli vielä toinen paneelikerros. Jep! Mukavaa askarettahan se, talviloman ratoksi. Timpuri laittoi seiniin uudet villat, alumiinipaperit, paneelit ja laatoitti muurin antrasiitinvärisellä laatalla.
Paikallinen putkiliike kävi purkamassa pesuhuoneesta vesikiertoisen lattialämmityksen ja poistamassa ruosteisen vesipatterin. Onneksi lämmitysputket oli aikanaan tehty pintavetoina ja ne voitiin helposti tulpata. Katonrajassa kulkevat patteriputket peittää nyt hieman alaslaskettu katto. Pesuhuoneen lattiaan tuli sähköinen lattialämmitys. Sekä saunan että pesuhuoneen vanhat ja riskialttiit lattiakaivot jouduttiin uusimaan nykystandardien mukaisiksi. Putki- ja sähkötöitä hiukan hankaloitti se, että talon rakennusaikaisia LVI-piirustuksia tai listaa tehdyistä remonteista ei ollut käytettävissä. Piirustukset olisivat säästäneet paljon sekä aikaa että vaivaa ja kustannuksia.
Pesuhuoneessa oli ennestään paikka pyykinpesukoneelle ja päätimme pitää sen siinä edelleenkin. Keittiökalusteliike toimitti koneen viereen laatikoston sekä altaan ja päälle tason, putkimies veti putket vesipisteelle. Allashana on Oras Safira ja suihkusetti Damixa Rowan.
Pesuhuoneesta on ovi ulos. Vanha ”kaksilehtinen” ovi uusittiin ”yksilehtiseksi” ja kätisyys muutettiin sujuvammaksi. Oviaukkoon ei mahtunut standardimittainen perusovi, joten ovi saatiin erikoismittaisena tehtaalta onneksi vain kolmen viikon toimitusajalla. Lisäksi uusimme pesunhuoneesta eteiseen johtavan oven. Sisäovi löytyi valmiina paikallisen rautakaupan varastosta ja sopi vanhaan karmiin.
Remontti aloitettiin huhtikuun alkupuolella ja valmista oli, kun tulimme helluntaiviikonlopun viettoon. Jännityksellä odotin minkälainen sotku meitä mahtaa odottaa, mutta iloiseksi yllätykseksi kaikki roskat ja suojapaperit oli siivottu pois ja jätelava hävinnyt pihasta. Meille jäi vain pölyjen kosteapyyhintä remontoitujen tilojen pinnoilta. Toki pölyä kulkeutui jonkin verran myös asuintiloihin, mutta pölyn määrä pysyi kohtuudessa. Asiassa auttoi myöskin se, että remonttiliikenne kulki ulos suoraan pesuhuoneen ulko-ovesta.
Jos meiltä nyt kysyttäisiin kannattiko hommaan ryhtyä, niin ilman muuta vastaus olisi, että kyllä kannatti!! Lopputulos on mielestämme täysi kymppi. Hintalappu on melko kova, mutta itse emme olisi osanneet saati pystyneet hommaa tekemään. Nyt oman työn osuus jäi lähinnä purku- ja maalaustöiksi. Säästimme paljon tavarahankinnoissa, kun seurasimme eri rautakauppojen tarjouksia emmekä tehneet kalliita materiaalivalintoja.
Kuten alussa jo mainitsin, remontoitiin samalla kertaa myöskin alakerran erillinen pieni wc, mutta siitä oma juttunsa kunhan saamme valaisimen ja peilin paikoilleen.
Tässä ne lupaamani ”ennen” kuvat.
Ja nyt saunaan!
Voi, niin freesiä ja tyylikästä. On kyllä hieno lopputulos! Meitä odottaa jossain kohtaa vastaavanlainen urakka ihan täällä kotisaunassa, joka on sellainen perinteinen kellarisauna. Se on meidän remppakohteista viimeisin iso. Katsotaan missä vaiheessa ja kuinka monen vuoden päästä sinne asti päästään. Aika kallistahan tuo märkätilojen remppaaminen totta tosiaan on.
TykkääTykkää
Kiitos Saara! Onnea urakkaan sitten joskus… Kyllä, märkätilat ovat kalliita remontoitavia, joten pitkä tuumailu ja huolellinen suunnittelu on vain hyväksi.
TykkääTykkää