Remontoitiin eteinen

Lomakodin kasvojenkohotus jatkui eteiseen – se oli tämän kesän remonttiponnistus. Se alkoi kyllästymisestä vanhoihin, notkuviin, natiseviin, liian jyrkkiin ja jopa vaarallisiin  portaisiin ja päättyi kun levitin uuden maton eteisen lattialle.

Otimme jo talvella yhteyttä Härmän Puu- ja Rakennustyöhön ja siitä lähti käyntiin uusien portaiden suunnittelu. Projektilla ei ollut kiirettä – kunhan juhannukseksi olisi valmista, sopivasti kesälomani alkaessa.  Portaita loivennettiin ja näin saatiin kaksi uutta askelmaa ja askelmaväli tasattua 18 cm:iin. Loiventamisen takia jouduimme hajottamaan alakerran kattoa ja yläkerran lattiaa puolen metrin verran.

Eteinen3

Eteinen2

Eteinen1

Portaikon seinät olivat alkuperäistä, rakennusajankohdan muodin mukaista paneelia. Osa seinistä oli maalattu joskus valkoiseksi ja yksi oli jätetty puunväriseksi. Mietimme seinien maalausta, mutta totesimme heti alkuun, että maalikerroksia olisi vaadittu todella monta, jotta kaikki seinät olisi saatu saman sävyisiksi ja niinpä päädyttiin verhoilemaan portaikko uudella ja raikkaalla paneelilla. Isäntä vietti hikisiä ja joskus vaarallisiakin työpäiviä keikkuessaan tikkailla usean metrin korkeudessa. Vasta seinien valmistuttua aloitettiin portaiden asennus, ne tehtiin valmiiksi tehtaalla ja itse asennustyö oli päivän homma.

Eteinen4

Portaikon vastakkaisella seinällä eteisessä oli kiinteä vaatenaulakko, tankokomero ja yläkaapit. Olohuoneeseen aukeava vaatehässäkkänäkymä ei ollut mukavaa katseltavaa, joten hajotimme samassa rytäkässä eteisestä koko vaatesäilytysjärjestelmän ja irrotimme seinistä vanhat tapetit. Sen jälkeen seinät paklattiin, hiottiin ja maalattiin kolmeen kertaan. Vanhat puunväriset jalka- ja kattolistat vaihdettiin valkoisiin. Isäntä vaihtoi samalla makuuhuoneeseen uuden oven karmeineen ja eteisen huonokuntoisen välioven tilalle kirkkaalla lasilla varustetun oven. Näin luonnonvalo pääsee paremmin ikkunattomaan eteiseen.

Eteinen7

Valokuvaaminen ikkunattomassa tilassa on haastavaa, kun valaistus koostuu erityyppisestä valosta ja lattian sekä katon keltaisuus imee värit. Mielestäni onnistuin valitsemaan seiniin tähän tilaan sopivan harmaan. Maalin sävyä mietin pitkään. Tikkurilan sävy ”Laasti” on kaunis jokaisessa valossa ja jokaisena vuorokaudenaikana näyttämättä kuitenkaan koskaan siniseltä. Se sopii hyvin yksiin vanhan puulattian ja katon kanssa.

Kiinteiden komeroiden sijaan laitoimme eteiseen vaatekaapin, joka teki tilasta huonemaisen. Tilasin kaapin Veke.fi -verkkokaupasta ja se saapui parissa päivässä kolmena isona pakettina. Kokoamiseen meni muutamia tunteja. Vanhan seinänaulakon siirsimme lämpimän varaston seinään – siitä tuli ulkotyövaatteille hyvä säilytyspaikka.

Eteinen9

Yllä olevassa kuvassa kaappi on juuri koottu ja saatu paikoilleen. Seuraavana päivänä putkimies kävi laittamassa tuolin taakse uuden patterin.  Kävin myöskin paikallisesta Verho- ja Mattotalosta hakemassa pyöreän maton tilalle ihanan pehmeän ja eläväpintaisen maton, joka on villaa ja puuvillaa eikä säikähdä pienistä, vaikka joutuu sietämään kovaakin liikennettä.

Eteinen6

Eteinen5

Eteinen10
Tältä portaat näyttivät ennen remonttia.

Eräänä aamuna herätessäni huomasin ilokseni, että nouseva aurinko heittää eteisen seinälle terassin katossa olevasta kynttiläkruunusta kauniin varjon. Heijastus kestää vain hetken ja häipyy auringon kiivetessä ylemmäs.  Tuo näkymä oli aivan uusi ja piti olla nopea, että sain sen tallennettua…

Eteinen8

Eteisestä tuli remontin myötä paljon avarampi, valoisampi ja viihtyisä. Käytävämäisyys häipyi ja se on nyt osa olohuonetta.

 

2 Replies to “Remontoitiin eteinen”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: