Kuumamaitokakku äidin reseptillä
Lapsuudenkodissani 60-70 -luvuilla kuuluivat joulun leivonnaisiin kuumamaitokakku, tiikerikakku, täytekakku, piparkakut ja hannatädinkakut. Lisäksi oli tietysti pitkopullaa, jota äiti leipoi arkisin suurelle perheelle kahdesti viikossa. Joulutortut vasta tekivät tuloaan suomalaisiin kahvipöytiin ja meiltä ne eivät oikein koskaan löytäneet paikkaansa.
Joululeivonnaiset säilytettiin rintamamiestalon viileässä perunakellarissa ja siellä olivat myös pikkuleivät suurissa Riihimäen lasipurkeissa. Jouluyönä oli mukava hiipiä kellariin ja ottaa muutama hannatädinkakku evääksi, kun lähdettiin Ulla-serkun kanssa kävelylle tyhjälle kylänraitille tai kun yömyöhään luin joululahjakirjaa muiden jo nukkuessa.
Kuumamaitokakku
4 munaa
4 dl hienoasokeria
2 dl maitoa
2 dl margariinia
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Kiehauta maito ja sulata rasva. Yhdistä ne.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Voitele ja korppujauhota isohko vuoka (käytä mieluummin alumiinivuokaa, sillä teflonvuoka tekee kakun pinnasta tummemman – makuasia, mutta…).
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää vaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja maito-rasvaseosta varovasti käännellen. Älä vatkaa.
Kaada taikina vuokaan ja paista n. 50-60 minuuttia 190 asteessa.
Kokeile kypsyyttä tulitikulla, jos taikina ei tartu tikkuun, on kakku kypsä.
Ota vuoka uunista ja anna levätä n. 10 minuuttia ennen kumoamista lautaselle.