Kahvista kahviin

Kahvista olen tykännyt aina. Jo lapsena saatiin vähän maistaa sitä, kun äiti laittoi kuppiin pienen tilkan kahvia, siihen maitoa, sokeria ja muussattua pitkopullaa. Pullamössöä siis. Sittemmin koulumatkalla käytiin nuuhkimassa ihanaa vastajauhetun papukahvin tuoksua legendaarisessa vaasalaisessa Liisa Koski -herkkukaupassa, tiettävästi Suomen vanhimmassa siirtomaatavaraliikkeessä. Mitään sieltä ei silloin ollut varaa ostaa, mutta saatiinpa nenään tuulahdus maailmalta. 80-luvulla, työurani alkuaikoina silloisessa työpaikassa, kiivettiin konttorin naisten kanssa iltapäiväkahville tornissa olevaan pikkuruiseen keittiöön, missä emännän keittämät kahvit nauttiin tietysti Myrna-posliinikupeista. Oi niitä aikoja!

paivakaffit kahvit-2

aanestyskaffit-2014img_1419

Vuosien mittaan on tullut juoduksi kupponen jos toinenkin ja suodatinkahveina kultakatriinat, saludot, juhlamokat ja presidentit ovat olleet osa arkipäivää, niitä sen kummemmin koskaan paremmuusjärjestykseen laittamatta. Vuosia sitten siskoni ja lankoni tekivät keittiöremontin ja siinä yhteydessä laittoivat integroidun kahvikoneen, joka jauhoi pavut ja suodatti kahvin kuppi kerrallaan. Se vasta oli hienoa ja kahvi hyvää.

Töissä on pavuista jauhavassa kahviautomaatissa ollut Juhla Mokkaa tai Löfbergiä. En oikein tykännyt kummastakaan, vaan hain aamulla töihin tullessa alakerran henkilöstöravintolasta pahvimukillisen suodatinkahvia maidolla höystettynä. Mutta sitten räjähti! Saimme toimiston automaattiin italialaista Lavazzaa. Sen jälkeen ei ole arkiaamuisin kahvi pahvimukista maistunut 🙂

lavazza

Kyllä on ollut hienoa huomata, että viime vuosina kotimaan kahvimarkkinoille on tullut paljon pieniä kahvipaahtimoita. Niissä kahvi paahdetaan ja pakataan pieteetillä. Viime kesänä sain uuden tuttavuuden, kun serkkuni toi syntymäpäivälahjaksi kaksi pakettia jyväskyläläisen pienpaahtimon (Paahtimo Papu) luomukahvia. Samassa paketissa tuli myös pienet tangot kumpaankin lajiin, Honduras ja Guatemala, sopivaa suklaata. Aijai, mikä nautinto! Passaavat rauhalliseen mökkiaamun herkutteluhetkeen täydellisesti.

papu

Mutta onhan toki omalla mökkipaikkakunnallakin pieni Kaffiinon Paahtimo. Pienissä erissä räätälintyönä paahdetun kahvin lisäksi on paketin kyljessä nimeen liittyvä hauska tarina. Alkuperäiskahvien lisäksi valikoimasta löytyy ”pohojalaaskaffit” ja ”järviseutukahvit”, joista jälkimmäisiä ovat ”Veanne” ja ”Niskan Pato”. Tarina Veanne-kahvipaketista: ”Lappajärvi saarineen on aarretarinoiden aitta. Tarinoissa toiveet äkkirikastumisen ihmeestä on kerrottu sukupolvelta toiselle. Aarteen kätköpaikan paljasti virvatulen palaminen paikalla. Monasti virvatuli nähtiin tiettynä yönä, kuten juhannusyönä. Silloin haltia poltti aarteista pois ruostetta ja hometta. Yksi aarrepaikoista on Veanteen syväys ja saari” (lainaus Kaffiinon Paahtimo).

paketit

Tervetuloa kahville – vai kahveille?    Meille voi tulla kahveille, sillä laatuja löytyy useampia 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: